onsdag 21 december 2011

Fortfarande världens godaste lekdeg!



I det allmänna julbrådrasket kommer ett favoritinlägg i repris:

Härom kvällen ringde jag till en av mina systrar. Hon är en fena på att göra goda grejer och jag var på jakt efter hur hon lyfter vanlig mandelmassa till marsipanhöjder. Det trolleritricket var inte det minsta hemligt, receptet visade sig komma från Sveriges mest köpta bok: Sju sorters kakor (Ica Bokförlag).

Så här gör man mandelmassa godare och mer formbar:
Marsipan
- Koka upp ¾ dl vatten och 1 ½ msk smör
- Vispa ned 3 msk vetemjöl och låt sjuda
- Sjud tills det bildas en liten klimp
- Låt kallna
- Smula sönder 500 g mandelmassa (färsk och mjuk) och blanda med den nu kalla klimpen.
- Tillsätt 3 dl florsocker till blandningen och baka ihop.
- Färga in massan med karamellfärg
Förvaras kallt och håller sig 2- 3 månader.

Håller? Ha! tänker jag. Så länge varar inte julgodiset hemma hos oss i alla fall! Hur länge varar det hos er? Vi kan ju ta upp det här ämnet igen i slutet av februari och se om nå´n har marsipan kvar i kylen…
(En liten reservation när det gäller receptet, det är inte ordagrant citerat från boken)

Ha nu den allra godaste jul som tänkas kan!

Inga kommentarer: